Kalsiyum Minerali (Ca) : İnsan vücudu açısından Kalsiyumun
önemi, özellikle güçlü kemik ve diş oluşumu-sağlığı, A,C,D ve E vitaminleri,
fosfor ve magnezyum elementlerinin emilmesi, depolanması, ve metabolik
fonksiyonları ile ilgili hayati önem taşır. Bu nedenle vücudumuzda çok fazla
bulunur. insan vücudundaki kalsiyumun % 99′u kemiklerde ve dişlerdedir.
Kalsiyumun, kas büyümesi ve kasların gerginliği, enerji üretimi, kanın pıhtılaşması,
sinir iletimi ve kalbin düzenli çalışmasında önemli görevleri vardır. Gebelik
ve doğumdan sonra süt yapımında da büyük rol oynar. Ayrıca kanser ve kalp
hastalıkları riskini de azaltır.
Kalsiyum Eksikliği: Kalsiyumun eksikliğinde,
başta kemiklerin ve dişlerin zayıflaması sonucu çocuklarda raşitizm, kemik erimesi ve diş çürümesi gibi sorunlar ortaya çıkar. Saç ve tırnaklarda kırılmalara neden olabilir. Ayrıca, eklem ağrılarına, kas kramplarına, egzamaya, kalp çarpıntısına, yüksek tansiyona, sinirlilik, uykusuzluk ve depresyona da neden olabilir. Gebelikte ve yeni doğan bebeklerde kalsiyum ihtiyacı daha fazladır. Bu nedenle, özellikle gebelikte ve bebeklerde kalsiyum ihtiyacını karşılamaya özen göstererek kalsiyum eksikliği sonucu oluşabilecek gelişim bozukluklarının önüne geçilmelidir.
başta kemiklerin ve dişlerin zayıflaması sonucu çocuklarda raşitizm, kemik erimesi ve diş çürümesi gibi sorunlar ortaya çıkar. Saç ve tırnaklarda kırılmalara neden olabilir. Ayrıca, eklem ağrılarına, kas kramplarına, egzamaya, kalp çarpıntısına, yüksek tansiyona, sinirlilik, uykusuzluk ve depresyona da neden olabilir. Gebelikte ve yeni doğan bebeklerde kalsiyum ihtiyacı daha fazladır. Bu nedenle, özellikle gebelikte ve bebeklerde kalsiyum ihtiyacını karşılamaya özen göstererek kalsiyum eksikliği sonucu oluşabilecek gelişim bozukluklarının önüne geçilmelidir.
Kalsiyum Fazlalığı ve Zararları: Fazla kalsiyum alınması kas
güçsüzlüğüne, böbrek taşı ve kireçlenmesine, kemiklerde kireçlenme gibi sağlık
sorunlarına neden olabilmektedir.
Kalsiyum içeren besinler:
Süt
Peynir.
Nane.
Yumurta.
İncir.
Badem.
Fındık.
Fıstık.
Tereyağı.
Brokoli.
Lahana
Keçi boynuzu.
Havyar.
İncir.
Yeşil lifli sebzeler.
Karalahana.
Hardal otu.
Yulaf.
Maydanoz.
Kuru erik.
Somon ve sardalya balığı.
Deniz ürünleri.
Susam.
Karides.
Soya.
Pancar.
Yoğurt.
Günlük Kalsiyum İhtiyacı: Normal Yetişkinlerde, Gebelikte,
bebeklerde ve çocuklarda değişiklik gösterir. Normal bir yetişkin günde
ortalama 1000 mg. Kalsiyum almalıdır. Gebelikte ve 50 yaşın üzerindekilerde bu
oran ortalama olarak 1500 mg. a kadar yükselir. Çocuklarda ise 500 – 600 mg
kadar kalsiyum, günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınızın yazı ile alakalı olmasına lütfen dikkat edin.