1 Oca 2014

Magnezyumun Faydaları, Önemi ve Görevleri ile Magnezyum Eksikliği

Magnezyum Minerali (Mg): Enerji üretiminde çok önemli olan magnezyum, kalp, böbrek, beyin ve karaciğer metabolizmalarında da önemli bir rol oynar. Magnezyum hayati önem taşıyan 11 mineralden birisi, belki de en önemlisidir. Vücudun kendisi bu minerali üretmediği için magnezyumun besinler yoluyla alınması gerekir. Enzimlerin harekete geçirilmesi ve kandaki şekerin enerjiye dönüştürülmesinde rol alır. C vitamini, sodyum, potasyum, kalsiyum ve fosfor gibi vitamin ve minerallerin daha etkili kullanılması için de gereklidir. Ayrıca cildi düzgünleştirir, saçı güzelleştirir, tırnakları kuvvetlendirir. Sinir sistemi sağlığını, vücut ısısının dengede tutulması gibi pek çok fonksiyonda görev alır. Magnezyum aynı zamanda kemik ve diş gelişimi ve sağlığı açısından da gerekli minerallerdendir. Astım ve alerjik nezleyi hafiflemesi de Magnezyumun Faydaları arasındadır. Adet dönemi öncesi magnezyum takviyesi adet sancılarını azaltır. Gebelikte görülen kramplara karşı koruyucudur. Beslenmeye bağlı olmayan magnezyum stoklarının azaldığı durumlarda uzman tavsiyesi ile magnezyum desteği önerilebilir.

Magnezyum Eksikliği: Magnezyum eksikliği kalp, böbrek, beyin ve karaciğer fonksiyonlarında aksaklıklara yol açarak halsizlik, iştahsızlık, huzursuzluk ve uyku bozukluları, dalgınlık, hafıza zayıflığı, öğrenme güçlüğü, böbrek yetmezliği, kalp çarpıntısı, kramp gibi sağlık sorunlarına neden olur. Bebeklerde havale tehlikesini arttırır. Stres, gebelik ve emzirme gibi durumlarda vücudun günlük magnezyum ihtiyacı artar. Alkol kullanımı magnezyum eksikliğine yol açtığı için özellikle “alkol bağımlılarında” ve sık alkollü içki içenlerde magnezyum eksikliği çok görülür.

Magnezyum Fazlalığı ve Zararları: Vücut normalde fazla alınan magnezyumu vücuttan uzaklaştırır fakat kalsiyum eksikliği magnezyum fazlalığının oluşmasına neden olabilir. Magnezyum fazlalığı bitkinlik, böbrek ve sindirim sistemi hastalıkları, terleme ve depresyon gibi sağlık sorunlarına yol açar.

Magnezyum içeren besinler:
Balık ve tavuk eti.
Peynir.
Yumurta.
Tam unlu ekmek.
Yerfıstığı.
Patates.
Portakal.
Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler.
Muz.
Avokado.
Kakao.
Çikolata.
Fındık.
Ceviz.
Deniz salyangozu.
Karides.
Dil balığı.
Kabak çekirdeği.


Günlük Magnezyum İhtiyacı: Yetişkinlerde ortalama 300-400 mg. dır. Bu miktar 65 yaş üzerindekilerde 350 mg a, gebelik ve emzirme dönemlerindeki kadınlarda 600 mg a kadar çıkabilmektedir. Çocuklarda 0-6 ayda günlük 50 mg, 6-12 ayda 70 mg, 1-10 yaş arasında 150-250 mg, 11-18 yaşlarında 300-400 mg magnezyum alınması önerilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızın yazı ile alakalı olmasına lütfen dikkat edin.