Sayfalar

15 Oca 2014

Demir Mineralinin Faydaları, Önemi ve Görevleri ile Demir Eksikliği

Demir Minerali; İnsan vücudu için önemi ve faydaları açısından insan yaşamı için gereklidir. B vitaminlerinin kullanımı, bakır ve kalsiyum emilimi, kanda oksijeni taşıyan kırmızı kan hücrelerinin ve çeşitli enzimlerin üretimi için gereklidir. Demir minerali; bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve bu sayede hastalıklardan korunmanıza yardımcı olur. Vücut direncini arttıran demir yorgunluğa karşı etkilidir. Demir minerali vücudun büyümesine de yardım eder. Bu nedenle, özellikle gelişme çağındaki çocuklar için vücut ve beyin gelişimi açısından çok önemlidir.


Demir Minerali' nin Eksikliğinde Görülen Rahatsızlıklar:
Kansızlık.
Soluk cilt.

Halsizlik.
Kayıtsızlık.
İştahsızlık.
Mide bulantısı.
Soğuğu dayanıksızlık.


Demir Minerali Fazlalığı ve Zararları: Fazla miktarda demir almak damar sertliğine, hücrelerin erkenden yaşlanmasına ve yağlanmasına neden olmakta ayrıca, demir fazlalığı, kanser riskini arttırmasının yanı sıra, siroz, şeker hastalığı, kalp büyümesi, halsizlik, iştahsızlık ve kilo kaybı, bulantı, kusma ve nefes darlığı gibi sağlık sorunlarına yol açmaktadır.

Demir Minerali’ nin bulunduğu besinler:
Kuru Kayısı.
Kuru Üzüm.
Fındık.
Badem.
Şeftali.
Kırmızı et.
Karaciğer.
Pekmez.
Tahıllar.
Pancar.
Patates.
Armut.
Hurma.
Kabak.
Balık.
Yumurta.
Lahana.
Fasulye.
Sakatatlar.

Günlük Demir İhtiyacı: Yetişkin erkeklerin günlük demir ihtiyacı ortalama 8 – 10 mg kadardır. Bu miktar yetişkin kadınların; gebelik, emzirme ve adet dönemlerinden dolayı kadınlarda biraz daha fazladır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızın yazı ile alakalı olmasına lütfen dikkat edin.