Sayfalar

21 Oca 2014

Testosteronunuzu Artırmanın 8 Yolu

Başlamadan önce testosteronun ne olduğuna bakalım. Testosteron; erkeklerin tüm işlevleri için çok önemli bir hormondur. Kadınlarda azda olsa bulunur. Erkeğin sperm üretimi için bu testosterona ihtiyacı vardır. Testosteron aynı zamanda kas gelişimi, cinsel yaşam, kıl büyümesi, kemik kalınlığı ve iyi hissetme Konusun da önemlidir. Erkeklerde aşağı yukarı 30 yaş civarında testosteron seviyesi düşmeye başlar. Testosteron seviyesinin düşmesini önlemek için çeşitli yöntemler vardır. Mesela doktora gidip testosteron terapisi görebilirsiniz. Ama bu yola girmeden önce doğal olarak testosteronu artıran 8 yolu deneyebilirsiniz. Bu yöntemler büyük ihtimalle sağlık bakımından bir probleminiz yoksa sizi büyük oranda kurtaracaktır. Ayrıca bu 8 yol sizin yaşamınızı sağlıklı bir yöne doğru değiştirecektir bu da işin başka bir iyi yanı. Size testosteronunuzu artırmada yardımcı olabilecek Testosteron İçeren Yiyeceklere bakmak için tıklayın.


1) Sert Antrenman

Şimdi bunu dedik diye hemen gidip kaldıramayacağınız ağırlıkların altına girmeyin. Örneğin salonda yaptığınız muhabbeti azaltıp çok daha sert geçen bir antrenman yapabilirsiniz. Antrenmanlarınızı yavaş ve ya orta sertlikte yapmanızın testosteron artışına bir yardımı dokunmuyor. Testosteron artırmanın en iyi yöntemi kısa sürede vücudun enerjisinin tümünü kullanan antrenmanları yapmak. mesela koşuyorsanız ya da bisiklet sürüyorsanız 20 – 30 saniyeliğine gidebildiğiniz kadar hızlı gidin sonra 1 – 2 dakika normal tempo gidin ve bu döngüyü 8 – 10 sefer tekrarlayın. Normalde yaptığınızdan daha fazla yorulacaksınız :)

2) Kilo Verin

Endokrinoloji (insan hormonlarını inceleyen bilim dalı.) uzmanlarının yaptığı araştırmalar kilolu insanların daha az testosteron seviyesine sahip olduğunu doğrulamıştır. Birçok faydasının dışında kilonuzu sağlıklı durumda tutmak testosteron seviyenizi en üst düzeyde tutar. Diyet yapmak, konu kilo vermek olduğunda çok daha önemli bir yer tutuyor. 






4) Sağlıklı Yağlar


Araştırmalar %40(yüzde 40)'an daha az yağ oranı olan diyetlerin testosteron seviyesinin düştüğünü göstermiştir. Diyetiniz içinde %50 ile %70 arası yağdan gelen kalori ideal seviyedir. Tekli veya çoklu doymamış yağlar çok sağlıklı yağlardır. Bu tür yağları zeytinde ve avocado da bulunur. Aynı zamanda doymuş yağlara da ihtiyac vardır. Doymuş yağlar testosteronu üretmek için gerekli olan ana yağlardandır. Bu tür yağları otçul hayvanların etlerinden, organik tereyağından ve fıstıktan alabilirsiniz.






5) Stresi Düşürün

Stres kortizol hormonu salgılamanıza neden olur ve bu hormon testosteronu bloklar. Kronik stresin hormon seviyelerinde ciddi sıkıntılara yol açtığı bilinmektedir (Ör; İktidarsızlık) Stressten arınmak için yapacağınız çok şey var. Genel olarak sizi güldüren ve eğlendiren her şey stresinizi düşürmeye yeterlidir. İnsanları en çok strese sokan şeyin iş ve para olduğu bilinmektedir. İş çıkışı spora gidip arkadaşlarla iyi vakit geçirmek artan stresinizi sıfırlamak için güzel bir yol olabilir.


6) Şekeri Azaltın

Şeker genellikle tadı çok güzel olduğu için bol kullanılır. Ayrıca beyine dopamin salgılaması gerekliliğini bildiren bir sinyal yollar. Buradaki sorun ise insulin seviyesinin bir anda çıkıp bir anda inmesidir. bu da testosteron seviyenizin dengesini yerle bir eder. Ayrıca insulin seviyeniz bir çıkıp bir inerken sizde tekrardan acıkırsınız. Şekerleri genel olarak çikolatalarda ve şekerlemelerde var sanırız, fakat şeker beyaz ekmekte bile bulunur. Ve de meyvelerde de büyük oranda şeker içermektedir. Testosteronunuzu artırmak için şeker tüketiminizi çok iyi ayarlamalısınız. Mesela beyaz ekmek yerine; doğal tam tahıllı ekmek yemelisiniz. Çayınıza attığınız şekerin miktarını düşürmelisiniz. hatta daha da iyisi şekersiz içmeye
başlamalısınız. Şekeri azaltacağım diye tatlandırıcılara abanmamalısınız. Çoğu tatlandırıcılar aspartam içerir. 



7) Bolca D Vitamini Alın

D vitamini seviyelerinizi düzeltmek için günde en az 10-15 dakika güneş altında kalmanız gerekir. Tabi bu teniniz güneşten yanana kadar güneşte durun demek değildir. Güneş ışınları vücudunuzun D vitamini üretmesini sağlayan en iyi etkendir. Bir araştırmada aşırı kilolu kişilere D vitamini verildi ve bir yılın sonunda testosteron seviyelerinde ciddi bir artış görüldü. Ayrıca D vitaminini balıktan ve mandıra ürünlerinden elde edebilirir. Eğer güneşe çıkamıyorsanız (güneş ışınlarına alerjiniz vb. varsa) dışarıdan D vitamini almalısınız. D Vitamini ile ilgili Yazımıza bakın.


8) Çinko Seviyesine Dikkat Edin

Çinko da D vitamini gibidir, testosteron seviyesinin artışına ciddi oranda yardımcı olmaktadır. Çinko alımını kesmenin testosteron seviyesini düşürdüğü bilinmektedir. ABD'de yetişkinlerin %45'i yeterli derecede çinko almamaktadırlar. Vejeteryanlar çinko konusunda biraz sıkıntı yaşayabilirler. nedeni ise çinko genel olarak et ve balıkta bulunmasıdır. Bakliyatlarda da belli oranda vardır ancak tüm ihtiyacı bakliyattan almak isterseniz de çok miktarda tüketilmeniz gerekmektedir. Vejeteryanlar için en güzel yöntemin günde 40 mg’lık çinko içeren haplar kullanmalarıdır. Testosteron her iki cin içinde gerekli ve hayati bir hormondur.  Yaşlandıkca düşen testosteron oranı stres ile beraber daha da düşmektedir. Her iki cinste bu hormon seviyesine dikkat etmesi gereklidir. Çinko ile ilgili yazımıza göz atın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızın yazı ile alakalı olmasına lütfen dikkat edin.