Magnezyum Minerali (Mg): Enerji üretiminde çok önemli olan
magnezyum, kalp, böbrek, beyin ve karaciğer metabolizmalarında da önemli bir
rol oynar. Magnezyum hayati önem taşıyan 11 mineralden birisi, belki de en
önemlisidir. Vücudun kendisi bu minerali üretmediği için magnezyumun besinler
yoluyla alınması gerekir. Enzimlerin harekete geçirilmesi ve kandaki şekerin
enerjiye dönüştürülmesinde rol alır. C vitamini, sodyum, potasyum, kalsiyum ve
fosfor gibi vitamin ve minerallerin daha etkili kullanılması için de
gereklidir. Ayrıca cildi düzgünleştirir, saçı güzelleştirir, tırnakları
kuvvetlendirir. Sinir sistemi sağlığını, vücut ısısının dengede tutulması gibi
pek çok fonksiyonda görev alır. Magnezyum aynı zamanda kemik ve diş gelişimi ve
sağlığı açısından da gerekli minerallerdendir. Astım ve alerjik nezleyi
hafiflemesi de Magnezyumun Faydaları arasındadır. Adet dönemi öncesi magnezyum
takviyesi adet sancılarını azaltır. Gebelikte görülen kramplara karşı
koruyucudur. Beslenmeye bağlı olmayan magnezyum stoklarının azaldığı durumlarda
uzman tavsiyesi ile magnezyum desteği önerilebilir.
Magnezyum Eksikliği: Magnezyum eksikliği kalp, böbrek, beyin
ve karaciğer fonksiyonlarında aksaklıklara yol açarak halsizlik, iştahsızlık,
huzursuzluk ve uyku bozukluları, dalgınlık, hafıza zayıflığı, öğrenme güçlüğü,
böbrek yetmezliği, kalp çarpıntısı, kramp gibi sağlık sorunlarına neden olur.
Bebeklerde havale tehlikesini arttırır. Stres, gebelik ve emzirme gibi durumlarda
vücudun günlük magnezyum ihtiyacı artar. Alkol kullanımı magnezyum eksikliğine
yol açtığı için özellikle “alkol bağımlılarında” ve sık alkollü içki içenlerde
magnezyum eksikliği çok görülür.
Magnezyum Fazlalığı ve Zararları: Vücut normalde fazla alınan
magnezyumu vücuttan uzaklaştırır fakat kalsiyum eksikliği magnezyum
fazlalığının oluşmasına neden olabilir. Magnezyum fazlalığı bitkinlik, böbrek
ve sindirim sistemi hastalıkları, terleme ve depresyon gibi sağlık sorunlarına
yol açar.
Magnezyum içeren besinler:
Balık ve tavuk eti.
Peynir.
Yumurta.
Tam unlu ekmek.
Yerfıstığı.
Patates.
Portakal.
Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler.
Muz.
Avokado.
Kakao.
Çikolata.
Fındık.
Ceviz.
Deniz salyangozu.
Karides.
Dil balığı.
Kabak çekirdeği.
Günlük Magnezyum İhtiyacı: Yetişkinlerde ortalama 300-400
mg. dır. Bu miktar 65 yaş üzerindekilerde 350 mg a, gebelik ve emzirme
dönemlerindeki kadınlarda 600 mg a kadar çıkabilmektedir. Çocuklarda 0-6 ayda
günlük 50 mg, 6-12 ayda 70 mg, 1-10 yaş arasında 150-250 mg, 11-18 yaşlarında
300-400 mg magnezyum alınması önerilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınızın yazı ile alakalı olmasına lütfen dikkat edin.